In tijden van rust is het makkelijker om informatie tot je te nemen. Gebruik deze tijd nuttig en investeer ook in het verbreden van jouw kennis met betrekking tot jouw holistisch welzijn, zodat je niet alleen deze situatie uitkomt maar ook nadien de vruchten ervan kunt plukken. Wij hebben 10 boeken voor je op een rijtje gezet die zeker het lezen waard zijn. Lees nu welke dit zijn.
1. The City of Wellness – Queen Afua
Het eerste boek dat wij aanraden heet The City of Wellness van Queen Afua. Queen Afua is wereldwijd bekend als een welzijnsspecialist en heeft vele mensen mogen begeleiden die op zoek zijn naar holistisch welzijn. Het boek bevat diverse soorten veganistische recepten, omdat het uitgaat van de 7 kitchens of consciousness (lees: 7 verschillende diëten). Met deze 7 verschillende diëten of slechts 1 of meerdere helpt ze je op weg met het stabiliseren van je eetgedrag ten behoeve van jouw holistisch welzijn. Het boek bevat recepten voor sappen, smoothies, salades, stoofschotels en burgers. Klik hier voor meer info.
2. By Any Greens Necessary – Tracye Lynn McQuirter
By Any Greens Necessary is het volgende boek in deze lijst. Dit boek, geschreven door Tracye Lynn McQuirter, geeft niet alleen wetenschappelijke en statische informatie over de gevaren van dierlijke producten en voordelen van een vegan dieet, maar het bevat ook haar persoonlijke verhaal over haar transformatie van vleeseter naar veganist. Zij gebruikt haar eigen ontwikkeling om mensen aan te moedigen en te helpen om zelf ook vegan te worden. Aan de hand van beeldende voorbeelden over de omgang met dieren laat zij zien hoe erg het gesteld is met dieren in de vleesindustrie. Evenals de effecten dat het heeft op zowel de mensen die daar werken en de gezondheid van mensen die dit vlees eten. Zij behandelt en adviseert ook over een (grote) angst dat bij veel donkere vrouwen heerst bij de overgang naar vegan leven, namelijk dat je je “curves” zou verliezen. Mc Quirter laat zien hoe je dit kunt tegengaan, aan de hand van tips voor voedingsschema’s en recepten. Klik hier voor meer info.
3. Winti Een Afro-Surinaamse spirituele wetenschap voor holistisch welzijn – Kofi Orunmila & Akoeba
Ons eerste boek “Winti Een Afro-Surinaamse spirituele wetenschap voor holistisch welzijn” mag zeker niet missen in deze lijst. Dit boek vormt de basis voor de Afrikaanse filosofie van waaruit wij bewegen. Het boek biedt hulp bij het krijgen en behouden van jouw algehele welzijn d.m.v. een Afro-Surinaamse spirituele wetenschap dat veelal als religie of cultuur wordt gezien. In dit boek wordt op een praktische manier uitgelegd hoe dit te bereiken. Een groot voordeel van dit boek is dat het in het Nederlands is geschreven. Voor vele afrocentrische boeken moet je in de meeste gevallen een aardig woordje Engels kunnen lezen, aangezien ze in het Engels worden geschreven. Naast dat dit boek je helpt bij het verkrijgen en behouden van holistisch welzijn, is dit één van de weinige, zo niet de eerste, boeken dat Afrikaanse spiritualiteit wegzet als een wetenschap. Verder worden diverse Afrikaanse spirituele stromingen met elkaar verbonden en verbonden met winti. Klik hier voor meer info.
4. African holistic Health – Dr. Llaila O. Afrika
African holistic Health van dr. Llaila O. Afrika is één van de eerste boeken dat de medische wereld en bepaalde ziektes begrijpelijker maakt voor de gewone persoon. Los van uitleg geeft hij in het boek ook enkele geschiedenislessen met betrekking tot Afrika, Afrikanen en ziektes. Dit is één van de eerste boeken dat ziekte en preventie op een afrocentrische manier uitlegt. Naast de geschiedenislessen en uitleg over ziektes, krijg je ook praktische tips om zelf met het verbeteren van je gezondheid aan de slag te gaan. Dit boek is een echte aanrader als jij de stap wilt zetten naar een gezondere levensstijl. Klik hier voor meer info.
5. Seeking the Sakhu – Wade W. Nobles
Wade D. Nobles is één van de top Afro-Amerikaanse (en eigenlijk van de wereld) psychologen. Naast psycholoog is hij ook priester van enkele Afrikaanse spirituele wetenschappen. Hij is één van de voortrekkers geweest voor het ontstaan en vervaardigen van een black psychology. Hij heeft vele publicaties uitgebracht op dit gebied. De publicatie van hem die wij aanraden is Seeking the Sakhu. Dit is een boek dat hij heeft geschreven als basis voor een black psychology. Dit boek is een must read, omdat het je meeneemt naar het denken van onze voorouders. Het laat zien hoe onze voorouders de mens en de natuur zagen. Maar het sluit ook aan op het hier en nu en de psychologische staat van mensen van Afrikaanse oorsprong. Meneer Nobles gaat holistisch te werk. Dat wil zeggen dat hij heel Afrika met elkaar verbindt in zijn uitleg en dat hij ook uitgaat van lichaam, psyche en ziel als een geheel en behandelt dit ook allemaal uitgebreid. Dit boek is een parel voor eenieder die hunkert naar zelfontwaking. Klik hier voor meer info.
6. The mis-education of the negro – Carter G. Woodson
The mis-education of the negro, geschreven door Carter G. Woodson, werd uitgegeven in 1933, maar de inhoud is nog net zo actueel en relevant dat het vandaag geschreven en uitgegeven had kunnen zijn. Enkele problemen die worden aangekaart, zijn:
– het gebrek aan politieke steun voor de verbetering van de sociaal-economische positie van mensen met Afrikaanse roots;
– educatie dat niet aansluit op de geschiedenis en de huidige belevingswereld van mensen met Afrikaanse roots, waardoor de genoten educatie bijna onpraktisch is en zeker niet bruikbaar is voor het verbeteren van het welzijn van de gemeenschap met Afrikaanse oorsprong;
– de medische wereld die dezelfde mensen van Afrikaanse en Europese oorsprong behandelt en bekijkt vanuit Europese maatstaven, waardoor deze behandeling minder effectief zijn voor mensen met Afrikaanse roots.
Het is overigens geen boek waar alleen in wordt “geklaagd”. Woodson draagt vanuit hemzelf ook enkele oplossingen aan. Het is een boek dat je zeker aan het denken en onderzoeken zet en staat daarom zeker op deze lijst. Klik hier voor meer info.
7. De kracht van jouw eten – Kofi Orunmila & May Akoeba
De kracht van jouw eten mag natuurlijk ook niet ontbreken op dit lijstje. Ons voedingsboek/kookboek De kracht van jouw eten – een afrocentrische kijk op koken en eten gaat, zoals de titel aangeeft, in op de afrocentrische filosofie achter koken en eten. Het boek beschrijft de gedachtegang achter afrocentrisch eten. Daarnaast bevat het 55 veganistische recepten, waarvan een groot deel tevens glutenvrij, die allemaal als voorbeeld gecreëerd zijn vanuit de beschreven filosofie. De gerechten zijn zo samengesteld dat je deze precies zo kunt uitproberen, of dat je ze ter inspiratie of als basis kunt gebruiken voor nieuwe recepten. Het boek is bedoeld voor zowel beginners in de keuken als professionele koks en mensen van verschillende achtergronden die zich meer willen verdiepen in de afrocentrische keuken. Het boek is multimediaal ingezet. Dat wil zeggen dat een aantal van de recepten uit het boek, ook online te bekijken zijn als videorecept voor meer verduidelijking van de te nemen stappen bij de recepten. Binnenkort zullen er tevens enkele weekschema’s online komen, zodat je voorbeelden hebt van hoe je de diverse gerechten uit het boek en van onze website optimaal kunt combineren in het voordeel van jouw holistisch welzijn. Klik hier voor meer info.
8. They came before Colombus – Ivan Van Sertima
They came before colombus is een boek dat iedereen gelezen moet hebben, maar zeker mensen die Afrikaanse en Afro-Surinaamse roots hebben. In dit boek geeft wetenschapper Ivan van Sertima aan dat ver voor Columbus en de kolonisatie van zowel Afrika als de Amerika’s er in verschillende periodes vanuit verschillende regio’s groepen Afrikanen naar de diverse Amerika’s zijn vertrokken en aangekomen. Deze groepen uit o.a. Kemet en Mali hebben een innige band gecreëerd met de lokale bevolking en zij hebben hierdoor ook sporen achtergelaten op cultureel, spiritueel en voedingsgebied. Klik hier voor meer info.
9. Post Traumatic Slave Syndrom – Joy A. Degruy
Dit boek geeft een interessante en bredere kijk op de effecten van ons slavernijverleden. Joy Degruy laat zien dat de effecten van de slavernij vandaag de dag nog steeds voelbaar zijn en zelfs genetisch merkbaar zijn. Ze gaat in op de manier waarop nazaten van de tot slaafgemaakte Afrikanen tegenwoordig onderling naar elkaar kijken, maar ook naar hun witte medemens. Ook het topic colorism komt voorbij in dit boek. Degruy wisselt wetenschappelijke informatie af met persoonlijke anekdotes wat het een makkelijk te lezen en begrijpen boek maakt. Klik hier voor meer info.
10. Socrates en Orunmila – Sophie Bosede Oluwole
We hebben allemaal weleens gehoord van de wijze filosofen van Europese bodem, zoals o.a. Plato, Aristoteles en Socrates. Zelden tot nooit horen we over wijze filosofen uit Afrika. In de meeste mensen hun belevingswereld komt dit niet eens voor. Met dit boek kan iedereen kennis maken met een van Afrika’s wijze filosofen genaamd Orunmila. Tevens kan je ook kennis maken met de Afrikaanse filosofie en hoe deze zich verhoudt tot het filosofisch denken van Europa. Dit boek maakt veel duidelijk wat betreft de denkwijze vanuit Afrika en Europa en hoe zij vandaag de dag in de gemeenschappen nog voorkomen. Klik hier voor meer info.