Voor onze jonge/beginnende vegans en misschien ook voor een aantal gevorderden onder ons, hebben wij 2 ingrediënten op een rijtje gezet waarop je zou moeten letten als je buitenshuis eet. Dus niet alleen als je uit eten gaat, maar ook als je bij familie of vrienden eet die zelf niet gewend zijn om vegan eten te consumeren.
Velen van ons en zeker in de Afro-Caraïbische keuken zijn gewend om met non-vegan smaakmakers te koken. Velen hebben het zelf niet eens door dat het om niet veganistische ingrediënten gaat, waardoor je wellicht wel vaker niet veganistisch hebt gegeten dan je dacht. Wij benoemen in dit artikel 2 ingrediënten waar je op zou moeten letten.
1). Trassi(e)
Trassie is een smaakmaker gemaakt van garnalen, een garnalenpasta. Dit ingrediënt is dus zeker niet vegan te noemen. Dit ingrediënt wordt veelal toegevoegd aan bami, nasi en Goedangang. Tegenwoordig bestaan er ook vegetarische versies van trassie, die uiteraard geen garnalen bevatten. Naast het feit dat het niet vegan is, bevat trassie vaak ook nog andere ingrediënten die niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid. Een voorbeeld hiervan is het conserveringsmiddel “natriumsulfiet” (E221) die gemaakt is uit zwavelvuur. Deze brengt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo kan het diverse allergieën veroorzaken, darmstoornissen, longirritaties en misselijkheid om maar een paar te noemen. Het vermoeilijkt ook de opname van vitamine B1. Vitamine B1 is o.a. belangrijk voor zenuw- en cognitieve activiteit en helpt bij het maken van zoutzuur voor spijsvertering in de maag. Trassie is dus zeker geen smaakmaker die past in een levensstijl waarop jouw gezondheid voorop staat.
2). Bouillonblok/Aromat
Maggiblok, aromat, bouillonblok…allemaal merken en namen die ook voor jou waarschijnlijk bekend in de oren klinken. Smaakmakers die vooral in de Surinaamse keuken veelvuldig worden gebruikt. Alhoewel er verschillende soorten blokjes en poeders worden aangeboden ,is ook dit een ingrediënt waar je op zou moeten letten als veganist. Zo heb je bijvoorbeeld kippenbouillon en runderbouillon. Naast deze soorten heb je ook groente- of tuinkruidenbouillon. Zelfs deze zijn niet altijd geheel veganistisch. Zo bevatten sommige ook zuivel, waaronder melksuiker. Daarnaast bevatten ook deze smaakmakers in de meeste gevallen gevaarlijke toevoegingen, waar E621 oftewel MSG (mononatriumglutamaat) een goed en bekend voor van is. Een paar van de mogelijke bijwerkingen zijn duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn en aantasting van jouw zenuwstelsel. Een bijkomend effect is dat dit ingrediënt je drang naar meer stimuleert, waardoor je meer zin krijgt in producten waar E621 in verwerkt is.
Wanneer je de volgende keer je lekker bami vegetarisch besteld, vergeet dan niet na te vragen of één of meerdere van deze smaakmakers is toegevoegd. Ben je zelf ook gewend om te koken met één van deze smaakmakers? Kijk dan naar alternatieve opties. Zo hebben natuurwinkels als Ekoplaza vaak iets gezondere alternatieven en ook wij van Blaka Online hebben goede alternatieven hiervoor. Lees meer hierover in ons artikel “3 voordelen van Blaka spices” of ga naar “Blaka spices”