3 misvattingen over melanine

Het pigment in onze huid, genaamd melanine, wordt met trots en positiviteit genoemd door mensen van Afrikaanse oorsprong als hetgeen dat ons onderscheid en bijzonder maakt. Echter is de kennis over melanine bij de meeste mensen beperkt en heersen er heel wat misvattingen over deze moleculen. Wij hebben een paar van deze misvattingen geselecteerd om uit te lichten. Lees vooral verder als het onderwerp je interesseert.

Evenveel melanocyten
De eerste misvatting die wij bespreken is het feit dat meestal wordt gedacht dat mensen van Afrikaanse oorsprong het meeste aantal melaninecellen oftewel melanocyten bevatten. Dit is echter niet zo. Ongeacht je afkomst bevat je 1200 melanocyten per vierkante millimeter (mm2) op je huid. Ook het formaat van melanine in de huid is hetzelfde, ongeacht de afkomst. Het verschil in huidskleur zit in de grootte van de melanosomen. Dit zijn de organellen in melaninecellen die de melanine produceren. De dichtheid van melanine in deze melanosomen speelt verder ook een rol. Tevens speelt het soort melanine een rol en de verhouding van die soort melanine.

Verschillende soorten melanine
Dit brengt ons naar de tweede misvatting. Er wordt vaak gedacht dat er maar één soort melanine bestaat. Echter kunnen we onderscheid maken tussen meerdere soorten melanine. Zo is er externe melanine en interne melanine. Dat wil zeggen, melanine in onze huid en melanine die in ons lichaam zit. Dit zorgt ervoor dat wij onderscheid kunnen maken tussen pheomelanine, eumelanine en neuromelanine. Met name de ratio tussen pheomelanine en eumelanine bepaalt je huidskleur. Pheomelanine geeft een geel tot rode kleur en is verantwoordelijk voor de lichtere tint van de lippen, tepels en schaamdelen. Eumelanine geeft een bruine tot zwarte kleur. Mensen met hun roots dichtbij de Evenaar, denk bijvoorbeeld aan West-Afrikaanse mensen of Caraïbische mensen, hebben meer eumelanine dan pheomelanine. Mensen met hun roots verder van de Evenaar, denk bijvoorbeeld aan West-Europese of Scandinavische mensen, hebben voornamelijk pheomelanine. Neuromelanine is voornamelijk intern te vinden. Deze bevindt zich in de zenuwcellen. Vandaar ook de naam neuro(=zenuw)melanine.

Meer dan bescherming tegen de zon
Het volgende punt is dat melanine wordt geassocieerd met bescherming tegen UV-straling van de zon en dus ook tegen verbranding door de zon. Echter is dit een oppervlakkige kijk naar melanine. Melanine beschermt inderdaad tegen verbranding door de zon, echter is er veel meer dat melanine voor ons holistisch welzijn doet. Zo is melanine ook een immuun modulator. Dit houdt in dat melanine een (belangrijke) rol speelt bij het reguleren van het immuunsysteem van met name mensen die melaninedominant zijn. Verder is er neuromelanine te vinden in onze zintuiglijke gebieden. Zo speelt melanine een rol bij ons evenwicht en ritmegevoel, omdat het ook in ons binnenoor te vinden is. De verdere interne melanine beschermt ons tegen oxidatieve stress, parasieten en lage temperaturen om nog enkele van de vele voordelen te noemen.

Er is al heel wat bekend over melanine en de krachtige werking van het pigment, maar er is nog veel te leren en onderzoeken over melanine. Verder bestaan er nog vele misvattingen over melanine, waarvan wij enkele hierboven hebben besproken. Het feit blijft dat melanine een belangrijke rol speelt voor ons holistisch welzijn, met name bij mensen met hun roots dichtbij de Evenaar.

Literatuurlijst
Afrika, L.O., The Power and Science of Melanin
Armstrong, R.B. (1986). Functions of melanin. Arch Dermatol, Apr;122(4):373-4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4037841/
Dubey, S., & Roulin, A. (2014). Evolutionary and biomedical consequences of internal melanins. Pigment Cell & Melanoma Research27(3), 327–338. https://doi.org/10.1111/pcmr.12231
Goodman, G., & Bercovich, D. (2008). Melanin directly converts light for vertebrate metabolic use: Heuristic thoughts on birds, Icarus and dark human skin. Medical Hypotheses71(2), 190–202.
Moore, T.O., The Science & the Myth of Melanin
Moore, T.O., Why Darkness Matters: The power of melanin in the brain
Schlessinger, D.I., McDamian, A., & Schlessinger, J. (2020). Biochemistry, Melanin, https://doi.org/10.1016/j.mehy.2008.03.038

Blaka is verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel. Aan de gegevens in dit artikel kan geen rechten worden ontleend. Alle inhoud in dit artikel is informatief. Deze informatie is niet bedoeld als vervanging voor sport-, medische- en voedingsadviezen van een arts. Voedings- en gezondheidstips moet je ten alle tijden eerst met je arts of medische specialist bespreken. Blaka is in geen geval aansprakelijk voor schade of letsel als gevolg van of voortvloeiend uit het gebruik van de informatie van dit artikel.

Winti Een Afro-Surinaamse spirituele wetenschap voor holistisch welzijn

Deel dit met je vrienden!