Vanaf het eerste moment van de trans-Atlantische slavernij werden onze voorouders ook onderdrukt op het gebied van voeding en gezondheid. Dit uitte zich in het onthouden van voeding dat bevorderend is voor hun biochemische en anatomische samenstelling. Er werd onze voorouders juist voedsel gegeven dat nadelig was voor hun gezondheid en juist voordelig voor zij die onze voorouders tot slaaf maakten. Denk aan het nuttigen van jenever, varkensspek en beschuit. Toen werd onze voorouders verteld en opgedrongen welke voeding juist was voor hun gezondheid, met alle gevolgen van dien. Iets wat vandaag de dag niet anders is. Ondanks dit alles zijn er toch enkele groenten en fruit vanuit Afrika met onze voorouders naar de zogenoemde “nieuwe wereld” meegekomen. In dit artikel lichten we er 3 uit die onze voorouders al in Afrika aten en ook nu nog een rol spelen in de cultuur en het dieet van mensen van Afrikaanse oorsprong in Noord- tot Zuid-Amerika.
Hoewel er een hoop groenten, fruit en bonen genoemd kunnen worden, hebben wij nu gekozen om de volgende drie powerfoods uit te lichten.
Yams
Yams is het eerste product dat we benoemen. Yams is afkomstig uit Afrika, maar is ook zeer populair onder de mensen met Afrikaanse roots in landen als Suriname, de VS en Cuba. Yams is een aardvrucht dat voedzaam is. Het helpt bij constipatie vanwege de vezels en het helpt slechte cholesterol (LDL) te verlagen. Het verkleint ook nog het risico op darmkanker. Verder bevat het o.a. vitamine B1, 2 en 6, vitamine C en de mineralen koper, calcium, kalium en ijzer. Het is een veelzijdig ingrediënt voor recepten. Je kan het zowel gekookt als gepureerd eten en je kan er zelfs frietjes van maken. Zoete aardappel wordt ook vaak verward met yams en wordt dus ook vaker zo genoemd, maar ze zijn niet hetzelfde en hebben ook weinig tot niets met elkaar te maken. De kans dat jouw yams uit Nigeria komt is overigens groot, want Nigeria is ’s werelds grootste exporteur van yams.
Oker
Oker is ook een groente dat zeer populair is in Afrika, maar zeker ook in landen van Noord tot Zuid-Amerika. Van oker wordt er in Afrika, maar ook in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, soep gemaakt. Deze is overigens niet bij iedereen geliefd, vanwege de slijmerige structuur die ontstaat wanneer oker in aanraking komt met water. Oker wordt ook regelmatig gestoofd of geroosterd (zie recept “gegrilde oker slices”). Oker is een zeer voedzame groente met diverse gezondheidsvoordelen. Oker bevat vitamine A, foliumzuur, vitamine C en Vitamine B1, 3 en 6. Verder bevat het de mineralen ijzer, calcium en magnesium. Oker is hierdoor goed voor een gezonde huid, longen, tanden en mensen die graag zwanger willen worden. In Ghana wordt oker, okra genoemd. Tevens is okra bij de Fanti en Akan de benaming voor je ziel.
Blaka ai pesi/black eyed peas
Blaka ai pesi/black eyed peas behoren tot de groep bonen en erwten. Ze zijn met de slavernij mee naar de Amerika’s genomen. Het maakte onderdeel uit van het dieet van de tot slaafgemaakte Afrikanen. Ze maken onderdeel uit van het soulfood gerecht genaamd Hoppin’ John. In Ghana maken ze er een recept genaamd Red Red van en in Suriname Blaka ai pesi moksi alesi. Alleen in deze drie gerechten zie je de verschillende mogelijkheden met black eyed peas al. De black eyed peas zijn ook zeer geschikt voor het maken van burgers en satés. De recepten hiervan kan je vinden in ons voedings-/kookboek “De kracht van jouw eten” die 30 november uitkomt. Ook de black eyed peas zijn goed voor de gezondheid. Ze zijn een goede bron van vezels. Ze zijn rijk aan diverse vitamines B en foliumzuur. Verder zijn ze ook goed voor ijzer, koper, selenium en zink. Onder andere hierdoor zijn ze goed tegen constipatie, tegen een hoog cholesterol niveau en een goed alternatief in het geval van een glutenallergie.
Dit zijn 3 groenten/ingrediënten die met onze voorouders vanuit Afrika zijn meegekomen en die nog een belangrijke rol spelen in het dieet in Afrika, maar ook in de Amerika’s en de diaspora in Europa. Verder zijn het ingrediënten met veel gezondheidsvoordelen. Niet alleen op het gebied van voeding spelen ze een rol, maar ze spelen ook vaak een rol in de cultuur en spiritualiteit van Afrikaanse mensen en de diaspora. In ons nieuwe boek dat ingaat op afrocentrisch koken en eten hebben wij ook diverse recepten met deze ingrediënten.
Op 30 november 2019 publiceren wij ons tweede boek “De kracht van jouw eten” . Wil jij deze feestelijke boeklancering niet missen? Klik dan hier voor meer info. Het voedings-/kookboek bevat informatie over de kijk naar voeding en koken vanuit het afrocentrische perspectief. Naast de informatie bevat het ook nog eens meer dan 50 bestaande en nieuwe (veganistische) recepten die je makkelijk kunt toepassen en/of ter inspiratie kan gebruiken voor je eigen creaties.