In Afrika is er een beweging gaande waarbij plantaardige diëten zoals de vegetarische en veganistische diëten steeds meer aandacht krijgen. Er zijn een aantal vegan food chefs te vinden met een Afrikaanse achtergrond, die op de voorgrond staan als het gaat om het promoten van Afrikaanse plantaardige keukens aan de wereld. In dit artikel benoemen wij 4 vegan chefs van Afrikaanse afkomst die zeker de moeite waard zijn om te volgen.
Nicole Kagoro
Nicole Kagoro is één van de bekendste ambassadeurs van een plantaardig dieet in Afrika. Wat haar betreft is het geen introductie, maar een herintroductie van het plantaardig dieet in Afrika (Lees ook De oorsprong van veganisme in Afrika). Nicola is één van de (vegan) chefs die opheldering brengt over misvattingen van plantaardige diëten in Afrika. Chef Cola, zoals ze ook wel wordt genoemd, kreeg interesse in veganistisch eten toen zij als afgestudeerde hospitality student ging werken in een restaurant genaamd “Plant” in Kaapstad. Er was veel interesse in veganistisch eten, maar toch durfden de meeste mensen het niet aan vanwege de vele misvattingen. Denk aan misvattingen als vegan dieet is voor witte mensen, het is minder lekker of minder voedzaam. Dit inspireerde Chef Cola, die afkomstig is uit Zimbabwe, om “African vegans on a budget” te starten. Dit bedrijf is actief in Zimbabwe en Zuid-Afrika. Een bedrijf dat betaalbaar, voedzaam en lekker vegan eten aanbiedt. De maaltijden maakt zij met traditionele ingrediënten die ze af en toe mixt met westerse ingrediënten. Bekijk meer over Nicole.
Elisha Madzivadondo
Ook Elisha Madzivadondo is evenals Chef Cola in Zimbabwe geboren en werkzaam in Kaapstad (Zuid-Afrika). Net als zijn grootouders en ouders wilde Elisha boer worden en werken in de agrarische sector. Met zijn diploma agrarisch management streek hij neer in Zuid-Afrika om champignons te verbouwen. Dit plan is niet volledig gelukt, maar tegenwoordig is hij wel eigenaar van een veganistisch restaurant genaamd “The Sunshine Food co”. De gerechten die hij serveert worden gemaakt van biologische ingrediënten die hij zelf heeft verbouwd uit zijn eigen broeikast. Zijn eten onderscheidt zich niet alleen doordat het veganistisch en biologisch is, maar ook doordat hij veel gebruikmaakt van gesproten groenten en jonge bladgroenten (micro greens). Nadat zijn plan om champignons te verbouwen was mislukt, werkte Elisha als tuinier en klusjesman. Dit zorgde ervoor dat hij een butleropleiding is gaan volgen. De kookvaardigheden die hij tijdens zijn opleiding heeft geleerd, gebruikt hij nu om heerlijke gerechten mee te maken. Een dokter vond de gerechten zo lekker dat hij ruimte maakte in zijn eigen praktijk, zodat Elisha een minirestaurant kon maken om zijn eten te verkopen. Dit doet Elisha overigens niet alleen, maar samen met zijn vrouw Abigail Mafumo. Bekijk meer over Elisha.
Afia Amoako
Afia Amoako is geen chef van beroep en heeft ook geen restaurant. Afia is een Phd student epidemiologie, maar houdt ervan om over veganisme te praten, omdat dit in relatie is met haar cultuur. Zij is geboren in Ghana, maar opgegroeid in Tanzania en Amerika en is nu woonachtig in Canada. Ze is de oprichter van het platform “The Canadian African”. Dit is een platform dat zij gebruikt om veganistische Ghanese en West-Afrikaanse recepten te delen, evenals ingrediënten en kookvaardigheden. Zij besloot de antwoorden op vragen die zij al kreeg toen zij haar vegan journey begon te delen op haar blog. Haar blog gebruikt ze om anderen te inspireren en te laten zien dat het mogelijk is om een gezonde en ethisch verantwoorde levensstijl te hebben zonder afbreuk te doen aan je cultuur. Bekijk meer over Afia.
Tomi Makanjuola
Tomi Makanjuola is oprichtster van “The Vegan Nigerian”. Zij is een award winnende blogger en chef. The vegan nigerian begon als een simpele blog voor vrienden en familie, maar is uitgegroeid tot een wereldwijd platform waarvan pop-up restaurants, catering en diverse kookboeken onderdeel zijn. Tomi was van jongs af aan geïnteresseerd in koken door het kijken naar haar ouders en diverse kookprogramma’s. Haar eerste gerecht, Jollof Rice, maakte zij op 10jarige leeftijd en vanaf toen experimenteerde zij regelmatig met recepten van haar favoriete kookprogramma’s en kookboeken. Vanwege gezondheidsredenen, zoals oververmoeidheid, begon Tomi ook te experimenteren met haar dieet door bepaalde voedsel uit haar dieet te schrappen. In de tweede fase begon zij ook meer na te denken over de manier waarop er met dieren wordt omgegaan en de ethische vraagstukken rondom het consumeren van vlees. Na wat research te hebben gedaan, was zij ervan overtuigd dat veganisme het juiste pad is en dat het mogelijk is daarbij geen afbreuk aan je cultuur te doen. Haar favoriete maaltijd is Egusi, soep met gepureerde yams. Bekijk meer over Tomi.
Dit is een greep uit de Afrikaanse vegan chefs die je zou kunnen volgen. Wil je zelf je vegan kookkunsten verbreden? Lees dan 5 kookboekentips over vegan kookboeken van mensen met Afrikaanse roots.
LEES OOK:
Literatuurlijst
Amoako, A. (z.d.). About Me. The Canadian African. https://thecanadianafrican.com/about-me-2/
Beautiful News Sa. (2021, 31 augustus). WATCH | The restaurateur who sprouted hope after fleeing his home country. Sowetanlive. https://www.sowetanlive.co.za/sebenza-live/2021-08-31-watch--the-restaurateur-who-sprouted-hope-after-fleeing-his-home-country/
CURING LAND & RESTORING TRADITION: THE CANADIAN AFRICAN, AFIA AMOAKO, AND VEGAN PILAU. (2021, 1 september). The Storied Recipe. https://thestoriedrecipe.com/curing-land-restoring-tradition-the-canadian-african-afia-amoako-and-vegan-pilau/
Food Blogger Spotlight: Tomi Makanjuola from The Vegan Nigerian. (z.d.). Vegetarian soc. https://vegsoc.org/lifestyle/food-blogger-spotlight-tomi-makanjuola-from-the-vegan-nigerian/
Masiwa, D. (2021, 18 februari). How a Zim refugee becamen a top vegan restaurateur. Foodformzansi. https://www.foodformzansi.co.za/zimbabwean-refugee-vegan-restaurant/
Meet Tomi Makanjuola aka The Vegan Nigerian. (2020, 16 september). Vegan Food & Living. https://www.veganfoodandliving.com/vegan-business/meet-tomi-makanjuola-aka-the-vegan-nigerian/
Mato, R. (2021, 25 mei). Meet Nicola Kagoro, a chef pioneering the vegan movement in Africa. Eminetra. https://eminetra.co.za/meet-nicola-kagoro-a-chef-pioneering-the-vegan-movement-in-africa/280861/
Pointing, C. (z.d.). Meet the Chef Bringing Traditional Plant-Based Diets Back to Africa. Live Kindly. https://www.livekindly.co/chef-traditional-plant-based-diets-africa/
Smith, K. (z.d.). Africa’s Been At This Vegetarian Thing Longer Than Most of the World. Live Kindly. https://www.livekindly.co/amazon-new-climate-pledge-arena/
Spiro, J. (2021, 25 maart). Sunshine Food Sprouting Co.’s Elisha Madzivadondo on making the best veggie burger. Taste. https://taste.co.za/sunshine-food-sprouting-co-s-elisha-madzivadondo-on-making-the-best-veggie-burger/
Tagwirei, M. (z.d.). Her Interview with Beetroot Africa. Beetroot Africa. https://beetroot.today/i-want-to-continue-to-grow-as-a-brand-and-empower-more-individuals-by-being-a-pioneer-in-the-vegan-community-as-an-african-vegan-chef-says-chef-cola-founder-at-african-vegan-on-a-budget/
THE SUNSHINE FOOD CO. FOUNDER ELISHA MADZIVADONDO MAKES WORLD-CLASS VEGAN BURGERS USING MICRO-GREENS. (z.d.). The Insiders Sa. https://theinsidersa.co.za/the-sunshine-food-co-founder-elisha-madzivadondo-makes-world-class-vegan-burgers-using-microgreens/
Ten minutes with. . . Tomi Makanjuola. (z.d.). PlantBased. https://plantbasedmag.com/ten-minutes-with-tomi-makanjuola/
Tomi Makanjuola. (z.d.). One Green Planet. https://www.onegreenplanet.org/author/tomi_makanjuola/