“Vet” eten is niet verkeerd!

Er zijn genoeg mensen die vet zien als de grootste bedreiging van hun gezondheid. Door onwetendheid en verkeerde informatie zijn er grote groepen mensen die vet hebben afgezworen. Velen denken dat het eten van vet zorgt voor kanker, obesitas en hartproblemen. Wat deze mensen niet weten, is dat vet van eminent belang is voor een goede gezondheid.

Het afzweren van vet veroorzaakt een gebrek aan vitamines 
Vet eten is niet verkeerd. Sterker nog, vet eten is van eminent belang voor een goede gezondheid. Vet is een van de zogenoemde macronutriënten en is een van onze bronnen voor energie. De andere twee macronutriënten zijn koolhydraten en proteïne. Velen weten niet dat het afzweren van vet een gebrek aan vitamines kan veroorzaken. Als je lichaam vitamines wil gebruiken om je lichaam gezond te houden of gezond te krijgen dan zal het deze via het metabolisme proces moeten scheiden van de voeding (eten en drinken) dat je in je lichaam stopt. Dit gebeurt op twee manieren, namelijk door de vitamines op te lossen in water of in vet. Ons lichaam gebruikt dus water of vet om vitamines van ons voedsel te scheiden. Om die reden kunnen we dus zeggen dat we twee groepen vitamines hebben, namelijk de wateroplosbare vitamines en de vetoplosbare vitamines. Als jij dus niet genoeg aan de juiste vetten binnenkrijgt, kunnen de vetoplosbare vitamines op den duur niet meer worden gebruikt, met als gevolg een gebrek aan die vitamines. Voorbeelden van vitamines die wateroplosbaar zijn, zijn B en C en enkele vetoplosbare vitamines zijn E en D. Verder zorgt vet ervoor dat onze huid en haren gezond blijven.

Gebruik de juiste vetten!
Het is belangrijk om te weten welke vetten je kunt nuttigen en welke je liever kunt vermijden. Het is ook belangrijk om de juiste hoeveelheden binnen te krijgen, want zelfs de zogenoemde goede vetten kunnen slechte vetten worden als ze overmatig worden gebruikt. Dit laatste geldt overigens voor elk voedingsmiddel. Als het gaat om vetten kunnen we drie soorten onderscheiden, die weer verder onder te verdelen zijn in kleinere groepen. De twee hoofdsoorten zijn onverzadigde vetten, verzadigde vetten en transvetten.

Onverzadigde vetten
Onverzadigde vetten zijn de zogenoemde “goede vetten”, deze zijn te verdelen in enkelvoudige onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten hebben veelal een plantaardige oorsprong. Deze vetten vind je in planten, noten, zaden en fruit. Enkele goede bronnen van onverzadigde enkelvoudige en meervoudige vetten zijn avocado, walnoten, brasil noten (paranoten), olijfolie en pompoenpitten.

Verzadigde vetten
Verzadigde vetten werden vooral als slechte vetten gezien, maar wetenschappers hebben ontdekt dat er ook verzadigde vetten zijn die niet perse slecht zijn voor onze gezondheid. Ook van deze vetsoort heb je enkelvoudige en meervoudige verzadigde vetten. Verzadigde vetten hebben een dierlijke of plantaardige oorsprong. Enkele bronnen van verzadigde vetten zijn melk, kaas, eieren, palmolie en kokosolie. Het is de laatstgenoemde dat wetenschappers heeft laten inzien dat verzadigde vetten niet perse slecht voor je zijn.

Transvetten
De laatste soort vet zijn de transvetten. Ook hier kunnen we twee groepen maken, namelijk natuurlijke transvetten die te vinden zijn in dierlijke producten en kunstmatige transvetten die vooral te vinden zijn in gefrituurde producten.

Zorg dat je genoeg vet binnenkrijgt!
De beste manier om met vet om te gaan in je dieet is door te zorgen dat je genoeg vet binnenkrijgt (minimaal 10% tot maximaal 25% van je voeding). Wij raden je aan om het grootste gedeelte van je vetten uit plantaardige onverzadigde vetten te halen. Gebruik zo min mogelijk verzadigde vetten en transvetten. Enkele voedingsbronnen die wij je aanraden zijn olijfolie, olijven, kokosolie, kokos, brasil noten (paranoten), walnoten, avocado en pompoenpitten.

Deel dit met je vrienden!