Meer eten dan nodig is en meer eten dan goed voor je welzijn is, kan leiden tot diverse ongemakken en zelfs ziektes. Overeten, zoals het ook wel wordt genoemd, hebben velen van ons weleens gedaan. Om te zorgen dat het niet chronisch wordt is het belangrijk dat je de oorzaak of oorzaken kent, zodat je dit kunt aanpakken. Daarom geven wij jou met dit artikel enkele achterliggende oorzaken van het overeten. Wellicht herken je jezelf in één of meerdere van deze oorzaken en kan het jou helpen jouw oorzaak aan te pakken. Lees gerust verder als wij je interesse hebben gewekt.
Zoals we al zeiden kan overeten leiden tot diverse ongemakken en ziektes die ons holistisch welzijn in de weg kan staan. Enkele van deze ongemakken en ziektes kunnen zijn brandend maagzuur, constipatie, obesitas, diabetes en hoge bloeddruk. Overeten kan zorgen voor gevoelens van schuld en spijt, maar ook het niet weten hoe hiermee om te gaan of vanaf te komen. Om dit aan te pakken is het handig om te weten wat de oorzaken kunnen zijn. Daarom zetten wij er enkele voor jou op een rijtje.
Aangeleerd gedrag
Eén van de oorzaken van overeten kan zijn dat het is aangeleerd. In sommige culturen is eten een manier om welvaart of gastvrijheid te tonen. Dit betekent dan dat er voldoende eten moet zijn en men wordt ook aangespoord om te blijven eten als teken van welvaart en/of gastvrijheid. Aan de andere kant voelen gasten soms de druk om te blijven eten, om de gastvrouw/heer niet te beledigen. Bij sommige gezinnen draait alles om eten en wordt elke gelegenheid rondom eten en drinken gepland met mogelijk overeten tot gevolg. Zo zijn er ook gezinnen die problemen en spanningen maskeren met eten en daardoor overeten ook overgeven op de kinderen als copingstrategie.
Emotionele disbalans
Een andere oorzaak voor overeten kan emotionele disbalans zijn. Verschillende emoties zorgen voor hunkering naar een bepaalde smaak en bepaald voedsel. Zo kan de emotie boosheid zorgen voor meer drang naar zout voedsel en een gebrek aan liefde voor drang naar zoet voedsel. Zo kan het zijn dat als jij deze emoties ervaart, je regelmatig zakken chips of heel wat chocoladerepen eet. Als je emotionele disbalans chronisch en/of extreem is, kan dit zich uiten in overeten en in erge gevallen in overeten van voedsel dat op termijn schadelijk is voor je welzijn. Eten kan dus een coping mechanisme zijn waar je maar moeilijk vanaf kunt komen.
Hormonale disbalans
Een volgende reden voor overeten kan een hormonale disbalans zijn. Een tekort aan een bepaald hormoon en/of een te hoge concentratie van een ander hormoon kan ervoor zorgen dat je meer trek krijgt of geen verzadigd gevoel krijgt wanneer je wel eet. Een disbalans van de hormonen leptine, ghreline en cortisol kunnen ervoor zorgen dat je overeet. Leptine is een hormoon dat zorgt voor een verzadigd gevoel en speelt daarom een belangrijke rol bij het reguleren van onze voedingsinname. Ghreline is een hormoon dat zorgt voor een gevoel van honger. Hierdoor speelt ook deze hormoon een rol bij voedselinname. Cortisol is een hormoon dat we aanmaken in tijden van stress, ook dit hormoon kan een gevoel van honger verhogen. Een tekort aan nachtrust of een slechte kwaliteit nachtrust kan ervoor zorgen dat je leptine peil omlaag gaat, waardoor je minder snel verzadigd bent. Tevens gaan je ghreline en cortisol peilen omhoog, waardoor je hongergevoel steeds meer wordt en je op zoek gaat naar voeding met hoge calorieën. Dit kan allemaal leiden tot overeten en het eten van niet of minder voedzame voeding.
Tekort aan nutriënten
De laatste en zeker niet de minst belangrijke reden voor overeten is een tekort aan nutriënten. Een tekort aan de juiste voedingsstoffen kan ervoor zorgen dat je honger blijft houden of overmatig drang hebt naar een bepaald soort voeding, met overeten als gevolg. Zo is bekend dat de vitamines D, C en diverse vitamines B een rol spelen in ons hongergevoel, energiehuishouding en metabolisme. Hetzelfde geldt voor calcium en omega 3 vetzuren. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je vitamines, mineralen en vetzuren in balans blijven, want voldoende omega 3 vetzuren in je dieet zorgen voor vermindering van het hongergevoel naast de andere gezondheidsvoordelen.
Ga op zoek naar jouw oorzaak/oorzaken
Overeten is dus een complex probleem dat een negatieve invloed heeft op het holistisch welzijn wanneer het chronisch wordt. Er zijn diverse oorzaken hiervoor, waarvan wij enkelen voor je op een rijtje hebben gezet. Vaak is er meer dan één oorzaak wanneer overeten herhaaldelijk gebeurt. Het is handig om deze oorzaken op te sporen, zodat ze holistisch kunnen worden aangepakt. Het doen van research d.m.v. praten met je omgeving en het lezen van boeken en artikelen zoals deze kunnen een goed begin zijn. Het is ook handig om met een professional op zoek te gaan naar de juiste oorzaken en natuurlijk oplossingen.
Literatuurlijst
Bayless, Kate. “The Worst Foods for Appetite Control”. LIVESTRONG.COM, 10 september 2020, www.livestrong.com/slideshow/1011053-12-worst-foods-appetite-control.
Galic, Bojana. “How Sleep and Weight Loss Are Connected”. LIVESTRONG.COM, 29 oktober 2019, www.livestrong.com/article/13722276-sleep-and-weight-loss.
Hirotsu, Camila, e.a. “Interactions between sleep, stress, and metabolism: From physiological to pathological conditions”. Sleep Science, vol. 8, nr. 3, 2015, pp. 143–52. Crossref, doi:10.1016/j.slsci.2015.09.002.
Nicolaou, Mary, e.a. “Cultural and Social Influences on Food Consumption in Dutch Residents of Turkish and Moroccan Origin: A Qualitative Study”. Journal of Nutrition Education and Behavior, vol. 41, nr. 4, 2009, pp. 232–41. Crossref, doi:10.1016/j.jneb.2008.05.011.
Steven, Emma. “5 Common Causes of Overeating and How to Quit Them”. LIVESTRONG.COM, 26 augustus 2020, www.livestrong.com/article/13721939-causes-of-overeating.
Vahdat, Sahar, e.a. “The effect of vitamin D administration on serum leptin and adiponectin levels in end-stage renal disease patients on hemodialysis with vitamin D deficiency: A placebo-controlled double-blind clinical trial”. Journal of Research in Medical Sciences, vol. 21, nr. 1, 2016, p. 1. Crossref, doi:10.4103/1735-1995.175144.