Binnen Europa zijn er verschillende plaatsen die een prominente rol hebben gespeeld in de trans-Atlantische slavernij en waar restanten van dit stuk geschiedenis te vinden zijn. Eerder dit jaar bezochten wij Liverpool, waar de nodige overblijfselen goed zichtbaar zijn. Maar ook in Portugal zijn er verschillende plekken te vinden.
Tot voor kort waren wij alleen bekend met Lagos in Nigeria. Toen wij onderzoek deden naar plaatsen in Europa waar nog restanten zichtbaar zijn van de slavernij, kwamen wij Lagos in Portugal tegen.
Via de haven/de poort van Lagos kwamen de boten met de toenmalige “Afrikaanse krijgsgevangen” uit Mauritanië binnen. De eerste 200 Afrikanen werden nog als krijgsgevangen gezien. Henrique, de navigator, heeft er vervolgens commerciële handel van gemaakt. De Afrikanen werden niet meer als krijgsgevangen gehaald, maar als slaaf om te verhandelen. Henrique heeft dus een fundamentele rol gespeeld als het gaat om het bedenken en in gang zetten van de trans-Atlantische slavernij. Vanuit Lagos is het verder verspreid binnen Portugal.
In Lagos zijn verschillende standbeelden te vinden, waaronder die van Henrique. Naast het plein waar tot slaafgemaakte Afrikanen werden verhandeld, bevindt zich nu het slavernijmuseum die je kunt bezoeken. Deze is gevestigd in het voormalige “kantoorgebouw” waar van alles werd geregeld. Tevens was er een kleine ruimte die als gevangenis diende, waar de tot slaafgemaakte Afrikanen verbleven voordat zij verhandeld werden op de slave market.
In het filmpje hieronder nemen wij jou mee naar Lagos (Portugal) met extra informatie over de geschiedenis met betrekking tot het slavernijverleden: