Natuurlijk Afrikaans dieet

Elk levend wezen heeft een eigen dieet zodat het gezond en vitaal kan leven en blijven leven. Mensen van Afrikaanse roots kampen tegenwoordig met veel gezondheidsproblemen die de dood tot gevolg hebben. Door verschillende oorzaken vanuit de geschiedenis is het traditionele dieet van mensen met Afrikaanse roots veranderd ten koste van hun gezondheid. Lees hier meer over in dit artikel.

Als we kijken naar de natuur dan zien we dat elk levend wezen, of het nou dieren of planten zijn, gemaakt is in een bepaalde omgeving of een bepaald milieu en vanuit die bepaalde omgeving of bepaald milieu haalt dat levende wezen voeding om te overleven. Als we zeggen voeding dan bedoelen wij alles wat dat levende wezen tot zich neemt om te overleven. Dat kan zijn eten, drinken, maar bijvoorbeeld ook de zon of juist sneeuw. Denk bijvoorbeeld aan een leeuw die in het warme klimaat van Afrika leeft en die zich voornamelijk voedt met vlees van antilopen en zebra’s die in datzelfde warme klimaat leven. Of de ijsbeer die leeft op de ijsschotsen van de Noordpool en Antarctica en vissen eet. We zien ook dat als we een levend wezen uit zijn natuurlijke omgeving halen dit kan leiden tot een verslechterde gezondheid met de dood tot gevolg. Dat is de reden dat de leefomgeving van dieren in dierenparken en dierentuinen een zo realistisch mogelijke nabootsing is van de natuurlijke omgeving van de dieren. Maar ook met het verbouwen van planten wordt daar rekening mee gehouden.

Afrikaanse roots, Afrikaans dieet
Als we kijken naar mensen dan zien we ook dat verschillende soorten mensen oorspronkelijk vanuit een bepaald natuurlijk milieu komen. Als we specifieker kijken dan zien we dat mensen in de Afrikaanse diaspora dus eigenlijk vanuit Afrika komen. Dit betekent dat er bepaalde eisen zijn waaraan de leefomgeving of het milieu waarin iemand met Afrikaanse roots zich bevindt moet voldoen. Een voorbeeld is de zon. Iemand van Afrikaanse roots heeft dagelijks minimaal twee tot drie uur aan zon nodig om gezond en vitaal te zijn en blijven. In tegenstelling tot andere volkeren hebben mensen met Afrikaanse roots meer zon nodig om Vitamine D aan te maken. Tot voor kort was dit niet dusdanig bekend bij westerse artsen waardoor vele mensen met Afrikaanse roots verkeerd werden gediagnosticeerd wat betreft het vitamine D tekort. Als we verder kijken dan betekent dit dat er dus ook bepaalde voeding of terwijl een bepaald dieet is dat iemand van Afrikaanse roots nodig heeft om gezond en vitaal te blijven.

Het natuurlijke Afrikaanse dieet bestaat niet meer
Als we kijken naar bevolkingsgroepen die migreren dan zien we dat zij overal waar zij gaan hun cultuur en daarbij hun dieet meenemen. Hoe denk je anders dat we kennis hebben mogen maken met Kebab, Roti, Bami, Tjauwmin enz.? Voor mensen met Afrikaanse roots, daarmee bedoelen wij dus “Continentale Afrikanen” en Afrikanen in diaspora, rijst er echter een probleem. Het probleem is dat het traditionele Afrikaanse dieet niet meer bestaat en dat vele mensen met Afrikaanse roots eet- en gezondheidsgewoontes van andere volken hebben geaccepteerd en geïntegreerd in hun eigen gewoontes dat nu wordt gezien als traditioneel Afrikaans. Dit heeft als gevolg dat mensen met Afrikaanse roots leiders zijn op het gebied van tal van ziektes, obesitas, diabetici, hoge bloeddruk en hart- en vaatziektes om maar een paar te noemen.

Slavernij heeft een enorme impact gehad op het traditionele Afrikaanse dieet
De eerste en misschien wel voornaamste veroorzaker van het probleem is de slavernij, de slavernij richting de Arabische wereld en de Trans-atlantische slavernij, gevolgd door kolonialisme van het Afrikaanse continent maar ook de landen waar de tot slaaf gemaakte Afrikanen naar toe werden getransporteerd. We zien hier dat grote groepen Afrikanen tot slaaf zijn gemaakt en onder dwang zijn weggerukt uit hun natuurlijke omgeving en milieu. Daar bovenop hebben de daders geen rekening gehouden met het dieet dat hoort bij het gezond en vitaal houden van de Afrikanen. Zij hebben dus ook geen voeding meegenomen die noodzakelijk is voor het onderhoud van de Afrikaanse gezondheid en vitaliteit. Alhoewel de tot slaaf gemaakte Afrikanen enkele voedingsmiddelen stiekem meenamen, bijvoorbeeld zwarte rijst zoals onlangs is ontdekt, was het voor hen ook niet mogelijk om hun eigen voeding mee te nemen. Het behouden van een eigen dieet was dus niet mogelijk voor de tot slaaf gemaakte Afrikanen. Vervolgens werden de tot slaafgemaakte Afrikanen gedwongen om zich te houden aan de culturele normen en waarden van de overheerser. Aan de hand van die normen en waarden werd bepaald wat wel of niet gezond was voor de tot slaaf gemaakte Afrikanen. In de tijd dat kolonialisme hoogtij vierde was dit niet anders. Dit alles leed bij de tot slaaf gemaakte Afrikanen en hun nazaten tot vervreemding van de natuurlijke Afrikaanse cultuur en daarbij ook het natuurlijke Afrikaanse dieet met alle gevolgen van dien. Zoals eerder benoemd heeft elk levend wezen een eigen natuurlijke omgeving, milieu en daarbij dus ook een natuurlijk dieet dat gevolgd moet worden om gezond en vitaal te blijven.

Melanine
Maar wat is dat het natuurlijke Afrikaanse dieet? Want als je de mensen met Afrikaanse roots in Nederland vraagt naar traditionele gerechten dan noemen zij met trots tal van gerechten op. Dieper onderzoek wijst echter uit dat dezelfde gerechten zijn ontstaan ten tijden dat zij onder de juk waren van hun overheerser (denk aan de slavernij en tijden van kolonisatie) en het dus slechts overlevingsmaaltijden waren, die alsnog overheerlijk smaken. Ondanks dat het dieet afhankelijk was van de regio, het beroep en het geslacht, was er toch een basis dat gold onder de hele Afrikaanse bevolking in de tijden voordat Afrikaanse mensen tot slaaf werden gemaakt. Wanneer we dan ook praten over het traditionele dieet hebben we het dus over deze basis waaraan het dieet voldeed. Het eten en drinken dat gegeten werd, was afgestemd op de biochemische en anatomische samenstelling van het Afrikaanse lichaam. De biochemische (denk hier aan vitamines, mineralen, enzymen en hormonen) en anatomische samenstelling van mensen van Afrikaanse oorsprong is anders dan mensen van bijvoorbeeld Europese of Aziatische oorsprong. Zo zijn mensen met Afrikaanse roots Melanine dominant. Hiermee bedoelen we dat mensen met Afrikaanse roots de hoogste hoeveelheid Melanine in hun lichaam hebben. Melanine speelt een zeer belangrijke rol in het holistische welzijn van mensen met Afrikaanse roots en het dieet van de Afrikaanse mensen bestond dan ook uit voeding dat dit stimuleerde en in balans hield.

Rauw, zongekookt fruit en groente vormden de basis van het dieet
We weten dat het Afrikaanse dieet nauwelijks bestond uit zetmeel, zoals aardappel, mais en cassave. Dit zijn producten die door andere groepen mensen werden geïntroduceerd aan Afrikaanse mensen aangezien dit geen gewassen zijn die oorspronkelijk uit Afrika komen. De koolhydraten waren voornamelijk groene koolhydraten. Hiermee bedoelen wij koolhydraten die werden gehaald uit groenten en fruit zoals mango, oker (check hier een recept met oker), papaja (check hier een recept met papaja), yams en kokos. 90% van het eten en drinken werd rauw of zongekookt genuttigd. Hiermee wordt bedoeld dat het eten slechts verwarmd werd door de zon. Het grootste gedeelte van de Afrikanen was veganist, echter kwam er in latere jaren een culturele shift, waardoor vis en vlees deel van het dieet uit begon te maken, ongeveer 15% van het dieet bestond hieruit. Vis dat werd genuttigd was vooral gedroogde of zoute vis. Echter waren het vlees en de vis die de Afrikanen uit de oudheid aten wild en biologisch in tegenstelling tot het vlees en de vis die tegenwoordig over het algemeen worden gekocht en gegeten. Granen werden niet tot nauwelijks gegeten. In plaats daarvan aten zij Spelt, Kamut en Teff. Ook werd er 90% meer water gedronken dan er nu wordt gedronken met het standaard westerse dieet. De Afrikanen waren van mening dat voeding een van de veroorzakers van ziekte is en om die reden reinigden zij hun lichaam elke maand drie dagen lang. Dit deden ze door laxerende kruiden in te nemen en door te vasten.

Mensen van Afrikaanse roots volgen westers dieet
Tegenwoordig hebben mensen met Afrikaanse roots meer een Westers dieet en houden zij zich aan de maatstaven van gezondheid dat meer past bij iemand met een Europese biochemische en anatomisch samenstelling. Zelfs als we kijken naar wat Afrikanen op het continent of in diaspora (Denk bijvoorbeeld aan Ghana, Suriname, Curaçao) traditionele voeding noemen, dan zien wij dat dit sterk verschilt met wat er in de oudheid in Afrika werd gegeten. We kunnen ook concluderen dat de slavernij- en kolonisatieperiode hier een zeer grote rol in hebben gespeeld. Is dit misschien de reden dat mensen van Afrikaanse afkomst koplopers zijn van tal van ziektes waar ter wereld zij ook leven?

Literatuurlijst
Afrika, dr. L.O., The power and science of Melanin
Afrika, dr. L.O., Afrikan Holistic health
Ashby, dr. M., The Kemetic diet: Ancient African Wisodm for health
Speksnijder, C. (4 oktober 2016) Slaven in Suriname namen met zwarte rijst stukje Afrika mee. De Volkskrant

Deel dit met je vrienden!