Vorige week lieten wij jullie op Instagram en Facebook meegenieten met onze healthy vegan Surinaamse week. In dit artikel willen wij jullie meenemen in onze ervaring van deze week. Ben je benieuwd naar onze ervaring en onze tips? Lees dan snel verder.
Wij hebben ervoor gekozen om zoveel mogelijk gezonde gerechten uit de Surinaamse keuken te kiezen. Gezond houdt in dat wij kijken naar de voedingsstoffen, de variatie en de bereidingswijze. Bij het laatste kun je denken aan bijvoorbeeld het niet frituren, omdat dat transvetten met zich meebrengt die niet goed zijn voor je lichaam. Wij begonnen deze week met een heerlijke pindasoep en sloten de week af met gestoofde pompoen. Tussendoor hebben wij genoten van sopropo, bruine bonen, griti bana soep, pastei en blaka ai pesi moksi alesi. Stuk voor stuk heerlijke gerechten die gemakkelijk vegan en gezond(er) gemaakt kunnen worden.
1). No excuses part I: Surinaams eten is niet perse duur
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. De meeste mensen zeggen geregeld dat Surinaams eten klaarmaken zo verschrikkelijk duur is. Hier zijn wij overigens zelf ook schuldig aan. Naar aanleiding van deze week vegan en niet te vergeten “healthy” Surinaams eten, zijn wij van deze mening afgestapt. Wij waren namelijk nog geen € 50,- kwijt voor het avondeten voor 3-4 personen. Bedenk hierbij dat wij gebruik maken van voornamelijk biologische producten, speltmeel in plaats van tarwebloem en zwarte rijst of bulgur in plaats van witte rijst. Voor ons is een week vegan Surinaams eten niet (veel) duurder uitgevallen dan een andere week.
2). No excuses part II: Surinaams koken hoeft niet lang te duren
Uren in de keuken staan om een heerlijke maaltijd voor jezelf en voor je gezin klaar te maken kan leuk zijn, maar is niet altijd realistisch voor iedereen. Surinaams eten klaarmaken wordt vaak geassocieerd met lang in de keuken staan. Maar wij hebben gezien dat dit zeker niet zo hoeft te zijn. De gerechten die wij hebben gemaakt tijdens de vegan Surinaamse week waren allemaal in 30-60 minuten klaar om te eten. Met uitzondering van de moksi alesi en de bruine bonen. Deze hebben iets meer voorbereidingstijd nodig indien je gedroogde bonen gebruikt. Wees ook slim met je tijd als je gebruik wilt maken van gedroogde bonen. Week de bonen bijvoorbeeld in de nacht en verricht achterstallige werkzaamheden, andere huishoudelijke zaken of ga gewoon lekker chillen terwijl de bonen gaar worden gekookt.
3). No excuses part III: Surinaamse gerechten vegan & healthy maken is niet moeilijk
Wij merken over het algemeen dat er moeilijk wordt gedacht over het veganizen en healthy maken van gerechten en in dit geval meer specifiek Surinaamse gerechten. Wij zijn van mening dat je niet al te moeilijk hoeft te denken. Je hoeft bijvoorbeeld niet altijd alles te vervangen. In veel gevallen kun je gewoon ingrediënten weglaten. Neem bijvoorbeeld pindasoep. Laat de kip weg en gebruik desnoods meer Tom Tom als je bang bent dat het niet genoeg vult. Wil je je gerechten “gezonder maken? Vervang de ingrediënten met een gezondere variant. Denk er bijvoorbeeld aan om tarwebloem te vervangen met speltbloem, witte rijst en zilvervliesrijst vervangen door zwarte rijst of volkoren bulgur en pompoen in plaats van wortel in je pastei.
Ook de kruiden die je toevoegt aan je eten dragen bij aan hoe gezond je gerecht is en hoe je gerecht smaakt. Wij hebben voor alle gerechten die we voor deze week hadden gemaakt, gebruik gemaakt van onze eigen Blaka Spices. Een echte musthave voor in de keuken. Het maakt het klaarmaken van je eten gemakkelijk, brengt je eten goed op smaak en bevat de nodige vitamines en mineralen die goed zijn voor je algehele gezondheid (Geïnteresseerd in onze Blaka Spices? Bestel ze hier).
Heb je onze vegan Surinaamse week gemist of wil je gewoon nog een keer kijken? Bekijk de video’s (en foto’s) dan op onze Instagram, IGTV, Facebook of YouTube en laat ons weten welke je favoriete gerecht is en welk recept je graag zou willen hebben.
Beluister onze podcast over de vegan Surinaamse week:
Bekijk hieronder alle bereidingsvideo’s van de vegan Surinaamse week: