De groep mensen die stoppen met het consumeren van vlees lijkt te groeien en ook onder mensen van Afrikaanse oorsprong is dit merkbaar. Er zijn nog voldoende mensen die vlees en vis blijven consumeren. Een veel gebruikt argument is dat zij voorouders hebben die oud geworden zijn en vitaal bleven ondanks dat zij vlees, vis en zuivel consumeerden. Met dit artikel zullen wij kort uitleggen hoe dit mogelijk is.
Een vegan dieet is geen gezond dieet an sich (lees ook “vegan hype”). Een vegan dieet kan ook nog steeds ongezond zijn. Het elimineren van vlees en dierlijke producten uit je voeding betekent eigenlijk dat je een bepaalde voedingsstressor uit je dieet elimineert. Een dieet moet altijd holistisch worden bekeken. Dit wil zeggen dat het in een groter geheel moet worden geplaatst als we willen kijken naar de impact van je dieet op jouw holistisch welzijn. Denk bijvoorbeeld aan je spirituele activiteiten, zoals mediteren en het contact met je spirituele begeleiders en je voorouders om je spirituele welzijn op peil te houden. Wat doe je om je psychologische welzijn op peil te houden, heb je stressvol werk of een stressvolle relatie? Waar woon je? Welke impact heeft je woonomgeving op jouw holistisch welzijn? En ben je actief of zit je en beweeg je weinig? Een dieet dat zorgt voor jouw holistisch welzijn is er één die rekening houdt met al deze factoren, omdat al deze factoren stressoren kunnen zijn op spiritueel, psychologisch en fysiek gebied. Je dieet kan, indien deze niet correct is, zorgen voor voedingsstress.
Minder stressoren
Dit allemaal in acht nemend kunnen wij zeggen dat ondanks het feit dat onze voorouders heel wat stress te verduren hadden, zij andere stressoren en bepaalde kennis hadden om daarmee om te gaan dan wij nu hebben. Onze voorouders woonden veelal in natuurlijke gebieden, iets wat zeer behulpzaam is tegen stress. Verder hoefden zij zich niet druk te maken over CO2 uitstoot, kwik in het water, lawaai van een drukke stad en straling van technologische apparatuur. Het aantal stressoren die invloed hebben op het holistisch welzijn van onze voorouders was in kwantiteit minder en daarbij waren de middelen om ze tegen te gaan dichterbij. Hierdoor hadden onze voorouders holistisch gezien meer kracht om voedingsstressoren te balanceren.
Soort, kwaliteit en kwantiteit
Wat voeding betreft zag het dieet van onze voorouders er anders uit dan het gemiddelde dieet op dit moment ondanks het feit dat onze voorouders ook vlees aten. Het verschil zit vooral in drie grote componenten, namelijk de soort, kwantiteit en kwaliteit van het vlees en de vis.
Soort
Als we kijken naar het soort vlees dan zien we dat onze voorouders vooral wild vlees aten. Ze gingen op jacht en aten wat zij gevangen hadden. De meeste vlees- en vissoorten die wij tegenwoordig consumeren zouden zij niet eens herkennen doordat die dieren gedomesticeerd en tevens gekruist zijn en nog steeds worden.
Kwaliteit
De kwaliteit van het vlees dat onze voorouders aten was veel hoger. Ze aten meer wild en wild is wat betreft kwaliteit en voedzaamheid beter dan gedomesticeerd vlees. Wilde dieren leven nog in de natuurlijke omgeving en eten nog natuurlijke voeding. Wild vlees heeft minder verzadigde vetten. Het vlees dat tegenwoordig gegeten wordt en de dieren waarvan zuivel afkomstig is leven onder erbarmelijke omstandigheden. Hierdoor wordt de kwaliteit van het vlees veel lager. Tevens krijgen de dieren medicijnen ingespoten die je zelf ook binnenkrijgt als je het vlees eet. Onze voorouders kregen de stresshormonen en de ingespoten medicijnen van de dieren niet binnen, omdat de dieren onder betere omstandigheden leefden en ook niet ingespoten werden.
Onze voorouders aten vlees zo snel mogelijk, omdat het snel kan rotten. Het vlees dat tegenwoordig wordt gegeten heeft een langere periode tussen slachten en dat het gegeten wordt.
Kwantiteit
Als we kijken naar kwantiteit dan zien wij dat in tegenstelling tot onze voorouders er nu vrijwel gedurende de hele dag vlees en/of vis wordt geconsumeerd en al helemaal als we kijken naar dierlijke producten. Tegenwoordig eet men als ontbijt bijv. worst, kaas, tonijnsalade of ei op brood of men eet ontbijtgranen met melk of men drinkt yoghurt. Dit zijn allemaal dierlijke producten. Als lunch wordt er dan weer brood of salade gegeten met kipfilet, zalm of kalkoen. En als avondeten weer vlees of vis zoals rund, varken, kip, zalm, kabeljauw of makreel om er een paar op te noemen. En dan hebben wij nog niet eens de tussendoortjes genoemd die veelal dierlijke producten bevatten. Als we kijken naar onze voorouders dan zien we dat zij niet elke dag vlees of vis aten en zeker niet drie keer per dag. Vooral omdat zij afhankelijk waren van de jacht en visserij voor hun vis en vlees. Als je tegenwoordig in de supermarkt loopt dan kun je zien dat voor bijna alle producten dierlijke ingrediënten worden gebruikt. Zelfs voor producten als jam, witte suiker en appelsap bijvoorbeeld. Onze voorouders aten voornamelijk zelfgemaakte jam zonder gelatine, rietsuiker en verse sappen zonder inmenging van varkensproducten of andere dierlijke producten.
Reiniging
Al sinds Kemet en Kush wisten onze voorouders dat wat je eet één van de ziektemakers kan zijn. Vandaar dat zij bepaalde gewoontes hebben ontwikkeld die hielpen bij het reinigen van hun lichaam en daarbij het uitbalanceren van ziekmakende voeding zoals vlees, vis en zuivelproducten. Deze gewoontes zijn in verschillende vormen te vinden binnen verschillende Afrikaanse gemeenschappen en de diaspora, zoals Suriname, Cuba en de VS. Enkele van die gewoontes zijn periodes van vasten, het drinken van muru dresi (baarmoeder reinigend drankje) of genitale stoombaden, het drinken van kowru dresi (maag- en darm reinigend drankje) en het eten van bittere groentes. Dit zijn helaas gewoontes die zeer weinig worden gepraktiseerd in de eerder genoemde gemeenschappen, alhoewel de yoni steams afgelopen jaar een een opmars lijkt te hebben.
Beweging
Een laatste belangrijke punt dat wij willen aanhalen is die van beweging. Beweging is ook een belangrijk onderdeel voor het behouden van jouw holistisch welzijn. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen zoals internet bewegen wij steeds minder. Wij bewegen veel minder dan onze voorouders. Onze voorouders waren zeer actief en beweeglijk. Vele activiteiten waren manueel en vroegen dus om voldoende energie. Ook als het ging om het verkrijgen van hun voedsel, dus waren ze zeer actief. Hierdoor verbrandden zij genoeg calorieën en vetten, waardoor hun lichaam beter in staat was om ziekmakende voeding te hanteren.
Kortom onze voorouders behielden langer een hogere kwaliteit van holistisch welzijn ondanks het eten van vlees, omdat zij minder ziekmakende effecten hadden van automatisering en technologie en ze dichtbij de natuur leefden. Verder aten zij andere soorten vlees, in een mindere kwantiteit en van betere kwaliteit. Tevens hadden zij gewoontes om hun lichaam te reinigen en ze bewogen meer.
Literatuurlijst
Afrika, dr. L.O., Afrikan Holistic health
Afua, Q., The City of Wellness
Orunmila, K. & Akoeba, Winti Een Afro-Surinaamse spirituele wetenschap voor holistisch welzijn
Wooding, C.J., Winti: Een Afroamerikaanse godsdienst in Suriname